Touw van de toekomst wordt nog niet betaald

05-03-2018
Terug naar het overzicht

Tholen – Hoewel Lankhorst Yarns ook plastic touw produceert, ziet Lankhorst het Elite Bio Twine als het touw van de toekomst. “We zien ook een continue groei, maar moeten dat zeker blijven stimuleren. Als er voor een teler geen financieel voordeel is, gaat hij er nu nog niet extra voor betalen”, vertelt Joris van Calcar van Lankhorst Yarns.

Lankhorst Yarns levert sinds 2009 het composteerbare tuinbouwgaren Elite Bio Twine, gemaakt van de bio-grondstof PLA, een melkzuur en in dit geval van plantsuikers. Het bedrijf startte de ontwikkeling van het composteerbare touw in 2005 nadat het bedrijf ook al eerdere onderzoeken deed in 1993 en 1998. “Uniek aan het product is naast de biologische afbreekbaarheid ook de productiewijze”, vertelt Joris. “Het touw wordt op dezelfde manier gemaakt als ‘gewoon touw van polypropyleen.”

Composteerbaar.
Het Elite Bio Twine wordt afhankelijk van de omstandigheden, in de industriële compost in 5 tot 8 weken afgebroken tot een onherkenbare, humusachtige substantie. Mochten er na de compostfase toch nog garenresten in de bodem komen dan zullen die ook verder afbreken zonder giftige stoffen achter te laten. Momenteel loopt er een mondiaal wetenschappelijk onderzoek om dit ook feitelijk te onderbouwen.

Groei Elite BioTwine
Elite Bio Twine wordt wereldwijd gedistribueerd. Sinds de introductie groeit de afzet van het bio-touw, maar een echte vlucht, zeker in de Nederlandse tuinbouw, wil het nog niet nemen. Als er voor een teler geen financieel voordeel is gaat hij er ook niet extra voor betalen. Er lopen echter dit jaar diverse testen in grote kassen in Nederland die goede resultaten zouden  moeten opleveren.

Voorlopig komt de concurrentie nog vooral van de traditionele natuurvezels. “Katoen-viscose, of jute-viscose en soms puur jute of sisal. Maar aan al die producten zitten nog nadelen. Om een echte boost te krijgen zal er toch een financiële motivatie moeten zijn naast de groene gedachte. De overheid zou een belangrijke rol kunnen spelen wanneer zij haar beleid richt op de duurzame teelt en afval verwerking.”

Afvalverwerkingskosten
Een extra stimulans zou het zijn wanneer de afval verwerkingskosten omhoog gaan vanwege de plastic resten in het afval. “Dan wordt de hogere prijs voor ons PLA touw ruim terug verdiend in het proces. Aan de manier van rekenen zal de teler nog moeten wennen want die kijkt in algemeenheid alleen naar de inkoopprijs, niet wat het uiteindelijk oplevert. Zelfs op een touwtje waaraan de het hele kapitaal van de teler hangt wordt alleen naar de inkoopprijs gekeken. We hebben al voldoende bewijs in de wereld verzameld dat composteren geld oplevert en de kosten voor het afval met PLA in prijs lager is dan het vervuilde afval met PP touw.”

Nog een andere reden voor het gebruik van PLA touw is de vraag vanuit de retailers naar het gebruik van een biomateriaal om de keten te verduurzamen. “Grote retailketens zijn al met een punten systeem bezig op het gebied van duurzaamheid bij de telers. In Australië moet afval met plastic erin over een dusdanig lange afstand vervoerd worden dat de kosten te hoog worden. Daarmee een sterke ontwikkeling op het gebied van composteren en eventueel  verkopen van compost. In Nederland is hier nog geen sprake van. Ook compostbedrijven hebben, anders dan bij plastic clips nog onvoldoende beleid hiervoor. ”

Hoewel Lankhorst Yarns ook plastic touw produceert, ziet Lankhorst het Elite® Bio Twine als het touw van de toekomst. “Plastic touw krijg je nooit geheel gescheiden van je groenafval. Het plastic wat je er wel uithaalt is sterk vervuild met groenresten. En in het compost zitten vaak alsnog resten van plastic touw. Misschien maar een paar procent, maar als er jaarlijks plastic in de grond geploegd wordt loopt het totale percentage op.”

Vanuit de bollenteelt en de landbouw wordt er steeds vaker melding gedaan van plastic vondsten.  Lankhorst Yarns zal zich sterk blijven maken voor de verdere ontwikkeling van Elite Bio Twine, PLA composteerbaar touw en blijven investeren in de verdere ontwikkeling van het touw van de toekomst. “Investeren in een product dat de wereld beter en schoner maakt is voor Lankhorst een absolute overtuiging.”

Het bedrijf staat op de HortiContact in Gorinchem ter promotie van het Elite® Bio Twine en ter ondersteuning van de dealers. Ook zijn ze te vinden op de GreenTech in Amsterdam.

Voor meer informatie:
www.ELITE-HORTI.com