• en

No strings attached

05-12-2018
Terug naar het overzicht

Na twee jaar van uitgebreide proeven heeft Tangmere Airfield Nurseries de beslissing genomen om van het gebruik van traditioneel polypropyleen (plastic) touw over te schakelen naar Elite biologisch afbreekbaar touw (PLA) om al hun paprikagewassen te ondersteunen op een 30 hectare grote Britse locatie. “We hebben geen enkel risico genomen als het gaat om het vertrouwen in het product”, legt Gerard Vonk, General Manager bij Tangmere, uit. “We kunnen het ons noch veroorloven een inferieur biologisch afbreekbaar touw te hebben, noch willen we onze kosten verhogen. Daarom hebben we uitgebreide testen gedaan en dit product op verschillende manieren geëvalueerd. Uiteraard willen we niet dat een product niet presteert zoals wij willen “.

Het was een bijzondere bijeenkomst op een ochtend in september op de indrukwekkende kwekerij van Tangmere – direct gebouwd op de voormalige start- en landingsbanen van het militaire vliegveld waar Spitfires en Hurricane-vliegtuigen gestationeerd waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groep bestond uit Gerard Vonk, zijn collega Mark Knight, Joris van Calcar van Lankhorst Yarns, Roger Beard van Agrovista en Elmer Vlielander van Benfried.

“Voor mijn team maakten de prestaties van het product het grote verschil. Ze waren er inderdaad heel blij mee, vooral gezien de extreme temperaturen die we dit jaar hebben ervaren”, vervolgt Mark Knight – Technical Crops Manager. “Zonder enige twijfel heeft de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar touw een lange weg afgelegd”, voegt Joris van Calcar toe. “Het heeft ons jaren gekost om een geschikt en betrouwbaar product te ontwikkelen”. Omdat de vraag van telers naar biologisch afbreekbare producten overal ter wereld is gestegen, startte Lankhorst een intensief programma van onderzoek, proeven en productie van een op PLA gebaseerd touw. “Het moest sterk en betrouwbaar, maar ook economisch haalbaar zijn om aan de behoeften van telers te voldoen. En aanvankelijk kon het ook niet in puur wit worden geproduceerd. Nu kun je het verschil niet zien tussen traditioneel tuinbouwtouw of dit biologisch afbreekbare product. Details doen er wel degelijk toe.”

Het biologisch afbreekbare Elite-touw van Lankhorst is uitzonderlijk sterk en Uv-bestendig, maar zal desintegreren wanneer het in een composthoop of compostfaciliteit wordt geplaatst. PLA breekt af onder invloed van microbacteriën en zal, bij de juiste temperatuur van 70 graden Celsius, binnen slechts 6 tot 8 weken ontleden tot 99% microvezels. Op deze manier kan het deel uitmaken van een milieuvriendelijk productieproces of zelfs worden gebruikt door biologische telers. Onafhankelijk onderzoek naar bio-twijn (PLA) werd uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen; een rapport over de resultaten is op aanvraag beschikbaar.

“De vraag van telers naar milieuvriendelijke of biologisch afbreekbare producten is zeer actueel”, vervolgt Elmer Vlielander. “Wij bij Benfried willen niets anders dan het beste voor onze klanten en hebben dit gevonden in het Bio Elite-touw van Lankhorst, met wie we al vele jaren samenwerken. De eerste vraag naar dit type product was afkomstig uit Australië, waar de kosten voor afvalbeheer op bepaalde plaatsen vrij hoog zijn “. Hoewel de initiële kosten van biologisch afbreekbaar touw hoger zijn dan van standaard polypropyleengaren, is er, naast kostenreductie van afvalverwijdering en verwerking, een groot voordeel voor het milieu omdat de opeenstapeling van plastic touw worden vermeden. Door te investeren in het gebruik van biologisch afbreekbaar touw zet de teler de volgende stap in maatschappelijke verantwoordelijkheid als het gaat om de zorg voor het milieu. “No strings attached” glimlacht Elmer Vlielander.